Васил Божков - Thrace Foundation

Васил Божков е роден през 1956 г. във Велинград, България. ЗавъVasil Bojkovршва Националната математическа гимназия – София. Магистър по математика и икономика в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, УНСС – София и Университета в Буенос Айрес.

Той е един от най-изтъкнатите меценати и колекционери в областта на историята и изкуствата. През годините  Васил Божков събира, съхранява и изгражда уникална в световен мащаб колекция от антични артефакти. През 2004 година създава Фондация “Тракия”, в която са включени блестящи учени с международен авторитет.  Изложби на предмети от Колекция Васил Божков са провеждани в реномирани музеи в редица европейски столици. След като организацията започва работата си,  са създадени частен музей „Васил Божков” и една от най-модерните реставрационни лаборатории в Европа.

За достиженията на Васил Божков в сферата на културата и бизнеса говорят и неговите международни признания:

Член е на Ню-йоркската академия на науките от 2000 г.
През 2005 става Почетен директор за Европа на IBC – Cambridge.
През същата година получава световно признание за принос и достижения в областта на икономиката от Световния конгрес по изкуства, наука и комуникации.
През 2005 година става почетен носител на медала „American Medal of Honor” за изключителните му постижения в областта на бизнеса и икономиката (от Американския биографичен институт, САЩ).
Г-н Божков е сенатор в Конгреса на световните нации.
От 2007 е генерален посланик на Обединената културна конвенция.
Нобелов лауреат от Американският биографичен институт.